Läget i Kamerun

Nu har jag kollat upp lite hur det står till på MR-fronten i Kamerun. Enl Amnestys årsrapport för 2006 (den finns här) finns det hot för kvinnor i form av våldtäkter och våld inom familjen. Våldtäktsmän kan klara sig från straff om de gifter sig med våldtäktsoffret, och kvinnlig könsstympning, som förkommer i vissa delar av landet, är inte förbjuden.

 

Annars verkar kvinnor komma undan lindrigare från politiska aktiviteter än män, och den största risken verkar vara om man försöker förhindra människorättsbrott, eller vittnar, eller om man tillhör en organisation som heter Southern Cameroon National Council. Journalister verkar i vissa fall också ligga risigt till, och en del människor drabbas av undermånliga rättegångar och/eller tortyr eller misshandel medan de sitter inne.


 

UNHCR (läs vidare här) skriver lite om flyktingar och Kamerun, men det verkar mest vara flyktingar från konflikthärdar runt omkring som tar skydd i Kamerun, inte kameruneser som söker asyl i Europa. US Committee for Refugees and Immigrants (läs vidare här) skriver också mest om flyktingar från Chad och Nigeria som kommer till Kamerun, men nämner också att ungefär 4000 personer per år (2005, antar jag, eller kanske 2004) tar sig därifrån (fast det kanske bara är till USA?).


 

Om tjejen jag tjuvlyssnade på igår tyckte sig ha rimliga asylskäl (fast schweizarna tyckte det ju uppenbarligen inte eftersom hon hade fått avslag) kan det antingen ha med specifikt kvinnovåld att göra, eller så har hon familjemedlemmar som är i blåsväder.

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback