Tysk jämställdhet

Vi såg en juste dokumentär igår på Arte (tysk-fransk kanal som ofta har bra dokumentärer; jag har varit inne på det tidigare) om skillnaden i sexualkultur mellan DDR och Västtyskland. Förenklat låg det till såhär: i väst var människorna allmänt pryda ? efter kriget gick kvinnorna som hade jobbat utanför hemmet i stor utsträckning tillbaka till att vara hemmafruar utom de som måste arbeta för att de var ogifta eller änkor, och dessa fick rykte om sig att föda upp ?dåliga? barn, ?Schlüsselkinder?, som hade nykeln i ett snöre om halsen för att kunna gå hem och ta hand om sig själva efter skolan och på lunchrasten. Sexualiteten förtegs så gott det gick. Sedan blev det hippietid, fri sexualitet etc och då blev p-pillret till slut accepterat även i Västtyskland, och så utvecklades den sexkultur som i alla fall jag sammankopplar med Tyskland och dålig smak: starkt kommersialiserad med trista inslag av porr, peep shows och prostitution. (Och ingen missade väl debatten om trafficking vs fotbollsVM i somras?)


 

I DDR, däremot, fortsatte kvinnorna att arbeta efter kriget. Sexualundervisning infördes tidigt i skolorna, och p-piller och sexuellt umgänge före äktenskapet accepterades ganska naturligt. (Jag tänker på storebrorsstaten i George Orwells 1984, där sex var i princip den enda trevliga aktivitet som uppmuntrades av staten, eftersom den ville att befolkningen skulle växa.) Det fanns också statlig barnomsorg och det var enkelt och billigt att skilja sig. (Å andra sidan var porr sett som kapitalistisk dekadens, så Arte visade en andra dokumentär också, om hur porr smygproducerades och smygvisades i DDR; Stasi fick nys om det, men det var så många högt uppsatta personer inblandade i det att de aldrig gjorde något åt det.) Sociologernas undersökningar har också visat att de östtyska kvinnorna var mycket mer frigjorda än de västtyska, och att den östtyska befolkningen i allmänhet hade mycket mindre problem med sex än sina landsmän på andra sidan muren.

 


Det här låter ju gulligt, tycker man, och jag kände onekligen att jag hellre skulle ha velat ha rätt till jobb och utbildning på lika vilkor, barnomsorg för mina barn och en utvecklad sexualitet än varit en västtysk hemmafru (men man ska förstås inte glömma att det på andra fronter låg rätt illa till i DDR, och kanske hade jag inte uppskattat den för den tiden välutvecklade jämställdheten så mycket om det hade inneburit att jag inte hade några civila och politiska rättigheter att tala om). Och frågan är om det ens på detta enda plan var så himla bra i DDR. I Ryssland, som ju ändå var modellen för det socialistiska samhället, var kvinnornas frigörelse egentligen mest fernissa. Att kvinnorna heltidsarbetade och hade barnen på dagis innebar inte att hemmen var jämställda. Varför skulle det ha varit bättre i DDR?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback