Biden

Jag har inte riktigt bestämt än vad jag tycker om Obamas val av Joe Biden som vicepresidentkandidat. Ja, Biden har definitivt erfarenhet, och hans expertområde är utrikespolitiken, vilket ju också passar bra. Men samtidigt lyssnar jag på dem som säger att Obama, som ju marknadsför sig som en förändringskandidat, komprometterar sin image genom att välja en vicepresidentkandidat som har varit senator i stort sett i hela sitt yrkesverksamma liv och som praktiskt taget utgör en del av inventarierna i Washingtons korridorer. På det viset ger han ju dessutom upp en hållhake på McCain - McCain gillar att prata om saker som är fel i Washington, och rent allmänt skylla saker på Washington, men det har varit ganska lätt att bemöta hans argument genom att hävda att han själv utgör en del av det han kritiserar, eftersom han själv har tillbringat omkring 25 år i svängen. Med Biden som sin närmaste medarbetare blir även Obama “del av etablisemanget” på ett mycket tydligare vis.

Annars framförs också “attackhundsargumentet” regelbundet: en av vicepresidentkandidatens huvuduppgifter är att tala illa om det andra partiets kandidat så att presidentkandidaten själv slipper smutsa ned händerna genom att säga elaka och mindre storsinta saker. Och i den rollen ska Biden tydligen vara ett förstklassigt val, van att sätta tänderna i motståndarna.

Men ändå… var han verkligen tvungen att välja en gubbe? Det är så många gubbar ändå i allt som är politik. Kunde han inte ha hittat på något mer originellt? Men, vad vet jag, kanske är USA inte mogen för ett presidentteam utan gubbar. En hyfsat ung, svart, presidentkandidat kanske kräver en gubbe som vicepresidentkandidat för att helheten ska gå ner hos väljarna.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback