Hur ska det gå, hur ska det gå?

Det verkar ? att döma av valaffisherna i Geneve ? som att UDC (Demokratiska Centerunionen ? det hemska populistpartiet) och liberalerna är för asyllagen och utlänningslagen, medan PDC (kristdemokraterna), de gröna och socialisterna samt en multitud intresseorganisationer är emot. Dessvärre hävdar min sambo, som ju är en riktig, tvättäkta schweizare med rösträtt, att UDC och liberalerna har en majoritet tillsammans i federala rådet ? vilket är Schweiz regering. Schweiz styrs alltid av en koalition ? för att ett parti ska få egen regering skulle det inte bara krävas att det blev det största partiet utan att det fick i princip 100% av rösterna i ett val. Platserna fördelas därmed enligt samma princip som platserna i vår riksdag, fast det finns mycket färre att dela ut. Och dessutom ska resultatet helst bli proportionerligt så att den tyskspråkiga respektive romanska (franskspråkiga + italienskspråkiga) populationen representeras rimligt, och så att inte alla ministrarna är män (för tillfället finns det bara en kvinna i regeringen, socialisten Micheline Calmy-Rey från Geneve, som därmed representerar både kvinnor och franskspråkiga och som dessutom har den enda platsen för sitt parti). Jag tror att Calmy-Rey är utrikesminister, men säker kan man inte vara eftersom platserna roterar.

 

Tanken är i alla fall att om liberalerna och UDC har majoritet i regeringen ska detta mer eller mindre återspegla förhållandena i väljarkåren. Men partierna är inte så viktiga i Schweiz, utan fungerar som valplatformar och opinionsbildare snarare än beslutsfattare. Så vi får väl se...


Eftersom jag är så intresserad av val har jag givetvis röstat i det svenska riksdagsvalet också. Det var mitt livs första brevröst, bevittnad av en amerikansk och en rumänsk arbetskamrat. Hoppas den har kommit fram!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback