Ekologiskt

Igår handlade konsumentprogrammet A bon entendeur (som är typ schweizerfranska TV:ns bästa program; låter konstigt att ett konsumentprogram kan vara det, men det är verkligen bra, välgjort, informativt och kul att titta på) om bio-märkta matvaror. Biomärkningen här är en ungefärlig motsvarighet till KRAV, eller till ekologiskt, jag vet tyvärr inte riktigt vilket. Vinkeln på programmet var: är bio verkligen så bra? Och det härliga var att de kom fram till att det verkligen var det!


Själv köper jag rätt mycket bio-märkt mat, alltid ägg och mjölkprodukter (kött köper jag aldrig överhuvudtaget) och frukt, grönsaker, spannmål och sånt i möjligaste mån, d v s när det finns och prisskillnaden inte är för absurd. T ex kaffe ser jag alltid till att köpa både bio- och rättvisemärkt, för annars kan jag inte stå för att vara en sån storkonsument.


I programmet igår gjorde de ett blindtest där konsumenterna fick jämföra smak på frukt, grönsaker, yoghurt och skinka på bio- resp vanliga varor. I alla utom skinkan pekade en stor majoritet ut bioversionen som den godare (och skinka köper jag ju inte, så det resultatet bortser jag från). De laboratorie-analyserade även frukt och grönsaker, och av 33 sorters vanliga grönsaker och frukter innehöll alla massor av olika pesticider (men i låga doser, för all del!), medan det bara var en av de 33 sorternas biomärkta frukter och grönsaker de testade som innehöll nån pesticid överhuvudtaget. Bra resultat som visar att biomärkningen inte är nån fejkmärkning alltså.


Det skojiga var bara att när jag och Bebisen idag kom till vår vanliga affär för att handla mat hade biogrönsakerna bytt plats, så att man såg dem först av alla grönsaker, och biofrukterna höll som bäst på att flyttas runt för att synas bättre. På väggen fanns stora affischer med reklam för biomärkningen, och på kampanjplats vid affärens entré fanns allehanda biomärkta spannmålsprodukter, kaffesorter etc. Kanske hör det till saken att den kedja min affär tillhör i TV-programmet pekats ut som den bästa i Schweiz på det här med bio, och den som ensam säljer 50% av all biomärkt mat i landet. Jag borde kanske ha gått vidare till konkurrenten och tittat efter ifall de också hade möblerat om, men Bebisen tuggade ivrigt på sina fingrar och röstade för att vi skulle gå hem och äta mellanmål istället, så det gjorde vi.


Schweiz till val

image20


Schweiz' läbbiga populistparti UDC har laddat med valaffisher, vilka retar gallfeber på folk lite allmänt, analyseras i TV ("det är intressant att notera att UDC ser sina väljare som får(-skallar)") och dragit på sig stämningar i alla de franskspråkiga kantonerna.... (Texten betyder: "för mer säkerhet, folkligt initiativ för att skicka bort kriminella utlänningar"). Men det märkliga är ju att folk ändå verkar rösta på UDC; de förväntas få ca 25% av rösterna vilket är rätt mycket. Jag undrar vem som röstar på dem.


Den franskspråkiga TV:n har också laddat med en TV-serie, som enligt ryktet ska imitera Desperate Housewifes och följa en kvinna i franska delen av Schweiz i varje avsnitt, och redogöra för alla problem hon drabbas av som har med den förda politiken att göra. Jag gnuggar förväntansfullt händerna och kommer att sitta klistrad framför TV:n när den sänds, med de mest kritiska glasögon jag har på näsan.

Tyvärr har jag ju ingen rösträtt här (inte ens på komunal och kantonal nivå), men min man hävdar att jag skulle rösta på socialisterna om jag fick. Jag är inte så säker på den saken, även om jag är positivt inställd till den nuvarande presidenten Micheline Calmy-Rey som är socialist från Genève. Jag ska följa kampanjandet lite och återkomma om mina politiska sympatier.