Ne votez pas UDC

Det var det där med valet i Schweiz, ja. Efter all uppståndelse runt affischerna med fåren på har UDC nu fått upp nya affischer, med den avskydde Christophe Blocher på. Brevid bilden av hans ansikte står det: Soutenez Blocher. Votez UDC. ("Stöd Blocher. Rösta på UDC.")

Detta meddelande har modifierats på olika sätt på nästan alla affischer man ser - från att täcka Blochers ansikte och all text utom "votez" med tipex, till att skriva listiga motfrågor av typen "tror ni vi är fårskallar, eller?" på affischerna, eller bara konsist lägga till en röd clownnäsa på bilden av Blocher och stoppa in "inte" på lämpliga ställen i texten så att det blir "ne soutenez pas Blocher. Ne votez pas UDC."


Jag har funderat själv på hur jag skulle modifiera affischerna om jag tillräckligt modig och kreativ samt hade tillgång till en färgburk. Jag tror jag skulle måla ett svart får till Blockers ansikte och skriva: "Pas de moutons au parlement! Ne votez pas UDC." ("Inga får i parlamenetet! Rösta inte på UDC.") Men nu är jag ju varken modig eller kreativ eller har en färgburk, och rösta får jag inte heller göra. Och jag tvekar ändå om vad jag skulle rösta på, Socialisterna eller de Gröna ligger mig nog närmast, men samtidigt vill jag stödja kristdemokraten Doris Leuthard som är den vettigaste ministern, tror jag i alla fall. Kanske skulle jag strategirösta, d v s rösta på det parti som har störst chans att puffa ut UDC ur koalitionsregeringen.


En annan observation om UDC: På franska heter de alltså UDC, Union Democratique du Centre. Men på tyska heter de SVP, schweiziska folkpartiet. Det säger ju en del om vilka tongångar som funkar i respektive folkgrupp... och så har de också nästan hela sitt väljarstöd i den tyskspråkiga delan av landet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback