Politisk dramatik - till och med i Schweiz

Schweiz är ju känt som ett rätt stillsamt land, särskilt när det gäller det politik, men nu har det hänt saker. Populisten Christophe Blocher från UDC (Union Démocratique du Centre eller Schweiziska Folkpartiet som det heter i den tyska delen; jag har skrivit om detta tidigare, t ex här) blev inte omvald till regeringen. Detta är desto mer dramatiskt eftersom 1) UDC blev största parti vid parlamentsvalet i höstas, och 2) det, enligt systemet med roterande presidentpost, var Blochers tur att bli president.


Schweiz har ett tvåkammarparlament, med ett system liknande det amerikanska. Ovanpå det har de en koalitionsregering, som väljs av parlamentsledamöterna, och presidentposten roterar bland de sju ministrarna i regeringen. Christophe Blocher har de senaste fyra åren varit justitieminister, och ställt till en hel del oreda på den posten. Det är främst två aspekter som jag tycker att man bör fundera över: att han har givit Schweiz ett internationellt dåligt rykte med sina valaffischer, sin rasism och inte minst asyl- och utlänningslagarna som jag beskärmat mig över tidigare; samt att en stor del av det schweiziska folket, jag tror det var 28%, trots detta röstade för hans parti i det senaste valet.


Resten av det politiska etablissemanget verkar dock ha tröttnat på att samarbeta, eller rättare sagt, att inte kunna samarbeta, med honom, och de hänvisar alla till hans "Blocheriska" metoder - han kommer alltid med små hotelser i sina tal, och han kör över folk istället för att diskutera med dem - en stor synd i detta samförståndets förlovade land. Istället nominerades en relativt okänd dam från en liten alpkanton (Blocher kommer från Zürich), och vann, trots att hon har det lite olyckliga namnet Evelyne Widmer-Schlumpf... UDC svarade med att omedelbart utesluta henne ur partigruppen i parlamentet, och UDC:s partiledare lämnade med omedelbar verkan över posten till Blocher. Sånt här kaos tror jag inte det har varit i schweizisk politik på år och dag!


Som en positiv bieffekt har Schweiz nu för första gången hälften kvinnor i regeringen (3 av 7) - men det blir knappast lätt för Widmer-Schlumpf att regera utan stöd från sitt parti. Vem som blir president är inte klart än; personligen hoppas jag på att kaoset leder till att de behåller Geneve-socialisten Micheline Calmy-Rey en period till. Hon har gjort ett bra jobb.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback