« Pojkleksaker »

En dag för ett par veckor sedan hade jag handlat massor av tung mat och tog därför bergbanan hem istället för alla trapporna. I bergbanevagnen satt en liten pojke, kanske i 5-6 årsåldern, och förklarade för sin mamma på vilket sätt hans nya leksak var olik alla de andra han redan hade och alla fantastiska finesser den hade. Det var nån sorts stridsleksak; jag är nu ingen expert, men det var en plastfigur med lite magiska egenskaper och fantastiska vapen. Pojken var i alla fall ohyggligt entusiastisk, och ingen i vagnen kunde missa vilken sjukt rolig leksak det var.


Med i vagnen var också en liten flicka, kanske 3-4 år, och hennes mamma. Flickan blev givetvis nyfiken på den fantastiska leksaken och närmade sig med stora ögon pojken och hans mamma. Jag tror inte pojken misstyckte att visa upp sin leksak för ett yngre, beundrande barn, men pojkens mamma vände sig till flickan och sa (i och för sig vänligt): Det här är en pojkleksak; den är inget för dig.


Hur kan man göra så? Jag hade lust att ställa mig upp och skälla ut henne och jag vet fortfarande inte varför jag inte gjorde det. Flickan var ju uppenbarligen intresserad så det kan ju inte ha varit för att ?flickor inte gillar den typen av leksaker?. Kanske ville hon bara inte att flickan skulle hänga där, men då hade hon ju kunnat säga: Det är en leksam för större barn än du, eller till och med: Det är hans leksak, inte din. Det hade ju varit ovänligare, men då hade hon i alla fall inte satt idén att det finns saker hon inte kan göra för att hon är flicka i huvudet på en treåring.


Av något skäl reagerade inte heller flickans mamma. Hon hade ju låtit sitt barn titta så förmodligen tyckte inte hon att det var ett problem att plastgrejen var en pojkleksak. Hade det varit mitt barn så skulle jag ha tagit med henne och köpt en sån där leksak på studs, även om jag i princip vill hålla mina barn ? flickor och pojkar ? borta från krigsleksaker. De känns inte så värst pedagogiska.

Kommentarer
Postat av: Mia Löwgren

Kul att någon mer än jag reagerar på detta omsorgsfulla bevarande av neanderthalsåsikter... jag har just suttit i samtal med nån dryg säljartyp på företaget Napoli i Helsingborg ( Ett sådant här "säljer allt-företag", och jag frågade varför de på sin hemsida delar upp sitt leksakssortiment i pojk- och flick. Snubben menade att det var kundernas önskemål för att det skulle vara lättare att hitta. *suck* Han skyller alltså på kunderna att hans företag bidrar till en bakåtsträvan utan like och redan på barnnivå.

Han visade också ganska tydligt en trött irritation över att jag ringde för att fråga om det här. Jag frågade om han hade tänkt på saken ur mitt perspektiv och han upprepade med en drucken papegojas envishet att det var kundernas önskemål.

Jag gillar inte att bli bemött som en idiot så jag frågade om de hade haft leksakerna listade oavsett genusaspekt förut men börjat dela upp det efter önskemål från kunder som uppenbarligen inte kunde hitta annars. Samma svar igen.

Jag sade att jag ringer ju faktiskt också i egenskap av potenitell kund och avslutade samtalet utan att lägga till att det nog inte blir något av med att handla från Napoli för min del.

Han visade ju ändå med all tänkvärd tydlighet att www.napoli.se inte vill se mig bland sina kunder. Jag kanske borde ha presenterat mig som kronprinsessan Viktoria istället???? Då kanske han hade anlagt en mer passande och åtminstone LITE serviceminded attityd...

Pojkleksaker är enligt denna sida f.ö. Maskingevärsattrapper, riddarset, verktygssats, skördetröska.

Vad flickorna förväntas leka med porkade jag inte ens kolla.

På min sons dagis får barna klö ut sig till precis vad de vill, och de flesta älskar att gå omkring i röda högklackade pumps med sglittriga detlajer på. Tyvärr finns det pappor som fäller beska kommentarer när de kommer för att hämta och ser sina söner i tjejkläder ... vilket århundrade lever vi i egentligen??????????

Tack för din reflektion, Charlotta. Mera sånt.
Kram.

2006-09-20 @ 16:26:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback