Mammans ansvar?

Nu när jag inte jobbar längre sitter jag i min soffa omgiven av massa böcker om graviditet och bebisar. OK, jag överdriver lite, men jag har i alla fall några stycken, ärvda, mottagna och lånade. Den största och mest omfattande är fransk så den tar jag med en nypa salt ? den medicinska informationen känns rimlig men i allt som har med familjepolitik, könsroller och uppfostran är jag lite skeptisk mot franska synsätt. Den bästa boken är schweizisk (nån svensk bok har jag dessvärre inte lyckats skaffa mig), sammansatt av alla möjliga barnmorskor, gynekologer, barnläkare, barnpedagoger, familjespecialister etc, med tanke på den franskspråkiga minoriteten här som annars är utlämnad åt fransk information. Den schweiziska boken är bra och hyfsat PK; den talar noga om faderns roll, om hur viktigt det är för båda parterna, familjen och förhållandet att mannen engagerar sig i vänta barn-andet och i barnets uppfostran, liksom att han gör sin del av allt runt-omkring arbete (t ex sociala kontakter och hushållssysslor). Detta kan tyckas självklart, och hade nästan varit fånigt övertydligt i en svensk bok, men här tål det att påpekas. Många unga, ganska moderna schweiziska män har vuxit upp med en arbetande far och en hemmavarande mor, och de har inte behövt fundera runt hur hushållet sköts och vem som gör vad. Därför blir det svårt för dem att inse hur de måste anpassa sitt vardagsliv för att få till en modern relation till sina barn, bättre än den de själva hade till sina fäder. På liknande vis har många schweiziskor en perfektionistisk inställning till moderskap och hushåll och vill gärna försvara sitt revir mot en man som trevande försöker bli insläppt i den sfären. Eller så vill de gärna dela den med honom, men vet inte heller hur det ska gå till.


 

En sak är dock oroande: trots att boken fint förklarar att mamman kan välja om hon vill arbeta efter förlossningen lägger den hela ansvaret för att i så fall hitta och välja någon sorts barnomsorg på mamman. Vadfalls? OK för att kvinnan faktiskt kan välja om hon vill jobba eller vara hemma med barnen i Schweiz (läs gärna en intressant kommentar från Annalena Hellmuller angående detta i ett tidigare inlägg här); själv vill jag arbeta och jag tycker det är orättvist att möjligheten att välja i realiteten bara finns för kvinnor, men låt oss acceptera att sakernas läge är sånt här i landet. Innebär det ändå att kvinnan är ansvarig för att skaffa barnomsorg? Det är inte lätt att få tag i barnomsorg här, och det kostar ofta i princip lika mycket som kvinnans lön ifall hon arbetar ? så ekonomiskt är det ofta inte värt det. Men i väntan på att systemet kan göras lite mer flexibelt, är det inte åtminstone familjens gemensamma ansvar att hitta en form av barnomsorg som barnet och föräldrarna trivs med, fundera runt de ekonomiska konsekvenserna av detta och runt den allmänna planeringen?

 


Denna miss visar att den schweiziska PK-polityren trots allt är rätt grund ? under det fina ytskiktet förväntas rollerna i familjen bestå som tidigare, och vill kvinnan vara ?modern? och yrkesarbeta förväntas hon själv bära konsekvenserna av det valet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback