Ekologiskt

Igår handlade konsumentprogrammet A bon entendeur (som är typ schweizerfranska TV:ns bästa program; låter konstigt att ett konsumentprogram kan vara det, men det är verkligen bra, välgjort, informativt och kul att titta på) om bio-märkta matvaror. Biomärkningen här är en ungefärlig motsvarighet till KRAV, eller till ekologiskt, jag vet tyvärr inte riktigt vilket. Vinkeln på programmet var: är bio verkligen så bra? Och det härliga var att de kom fram till att det verkligen var det!


Själv köper jag rätt mycket bio-märkt mat, alltid ägg och mjölkprodukter (kött köper jag aldrig överhuvudtaget) och frukt, grönsaker, spannmål och sånt i möjligaste mån, d v s när det finns och prisskillnaden inte är för absurd. T ex kaffe ser jag alltid till att köpa både bio- och rättvisemärkt, för annars kan jag inte stå för att vara en sån storkonsument.


I programmet igår gjorde de ett blindtest där konsumenterna fick jämföra smak på frukt, grönsaker, yoghurt och skinka på bio- resp vanliga varor. I alla utom skinkan pekade en stor majoritet ut bioversionen som den godare (och skinka köper jag ju inte, så det resultatet bortser jag från). De laboratorie-analyserade även frukt och grönsaker, och av 33 sorters vanliga grönsaker och frukter innehöll alla massor av olika pesticider (men i låga doser, för all del!), medan det bara var en av de 33 sorternas biomärkta frukter och grönsaker de testade som innehöll nån pesticid överhuvudtaget. Bra resultat som visar att biomärkningen inte är nån fejkmärkning alltså.


Det skojiga var bara att när jag och Bebisen idag kom till vår vanliga affär för att handla mat hade biogrönsakerna bytt plats, så att man såg dem först av alla grönsaker, och biofrukterna höll som bäst på att flyttas runt för att synas bättre. På väggen fanns stora affischer med reklam för biomärkningen, och på kampanjplats vid affärens entré fanns allehanda biomärkta spannmålsprodukter, kaffesorter etc. Kanske hör det till saken att den kedja min affär tillhör i TV-programmet pekats ut som den bästa i Schweiz på det här med bio, och den som ensam säljer 50% av all biomärkt mat i landet. Jag borde kanske ha gått vidare till konkurrenten och tittat efter ifall de också hade möblerat om, men Bebisen tuggade ivrigt på sina fingrar och röstade för att vi skulle gå hem och äta mellanmål istället, så det gjorde vi.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback